"Revizuirea planului de management al ariilor naturale protejate ROSCI0045 Coridorul Jiului, ROSPA0010 Bistret și rezervatiile naturale Locul fosilifer Dranic - 2.391 și Pădurea Zaval IV.33"


Proiect cofinantat de Uniunea Europeană din Fondul European de Dezvoltare Regională prin
Programul Operational Infrastructură Mare 2014-2020





"Monitorizarea și menținerea stării de conservare
favorabile a speciilor de floră și faună inventariate în
Coridorul Jiului"


Proiect cofinantat de Uniunea Europeană din Fondul European de Dezvoltare Regională prin prin
Programul Operational Infrastructură Mare 2014-2020






CORIDORUL JIULUI OBIECTIVE / ACTIVITATI

OBIECTIVE / ACTIVITATI



   Poteca tematică "DESCOPERĂ SECRETELE PĂDURII" din Rezervația Naturală de Interes Botanic Pădurea Zăval Pădurea Zăval

    Sloganul: "SĂ ÎNVĂȚĂM DESPRE PĂDURI!"

    Avand în vedere faptul că până în prezent se cunosc foarte puține lucruri despre importanța ariilor protejate si despre bogatiile pe care acestea le detin, și faptul ca petrecerea timpului în natură este antidot pentru minte, trup și suflet, REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR – ROMSILVA, prin DIRECȚIA SILVICĂ DOLJ, împreună cu administratorul acestei zone protejate CONSILIUL JUDETEAN DOLJ - prin Centrul Județean pentru Protecția Naturii Turism și Dezvoltare Rurală Durabilă DOLJ, au decis amenajarea traseului educativ în această zonă.

    Traseul este amplasat în cadrul fondului forestier proprietate publică a statului administrat de RNP-Romsilva prin Direcția Silvică Dolj și Ocolul Silvic Sadova, în cuprinsul Ariei naturale protejate Coridorul Jiului - ROSCI0045, respectiv rezervația naturală de interes botanic Pădurea Zăval, rezervație constituită prin Hotărârea de Guvern nr. 2151/2004 privind instituirea regimului de arie naturală protejată ce este constituită pe o suprafață totală de 345,82 ha.

    Accesul pe traseu:

  •     •   Descarcati cererea accesand sectiunea link-uri utile de pe site.


  •     •   Traseul potecii pune în valoare această bogăție a naturii pe o lungime de 2 km, cu acces direct din DJ55A prin doua locuri 1 si 2 (vezi harta), durata deplasării prin mersul pe jos fiind estimată la 60 minute (1 oră).


  •     •   Deplasarea se face pe bază de programare pentru grupurile de elevi însoțiți de profesori.


  •     •   Pentru publicul larg, accesul pe traseu va fi permis în perioada februarie - iunie.


  •     •   Toți vizitatorii vor respecta cu regulamentul/regulile de acces și de folosire a traseului detaliate în cadrul proiectului.




  •     Accesînd link-uri-le de mai jos gasiti informatii cu privire la flora si fauna ce poate fi observată vizitînd rezervația naturală Pădurea Zăval

  •     •   Pentru a citi despre Poteca tematica "DESCOPERĂ SECRETELE PĂDURII" in rezervația naturală de interes botanic Pădurea Zăval click AICI.

  •     •   Pentru a citi despre PĂDUREA ȘI ARIA NATURALĂ PROTEJATĂ click AICI.

  •     •   To read about THE FOREST AND PROTECTED AREA click HERE.

  •     •   Pentru a citi despre importanța pădurii: PĂDUREA ÎNSEAMNĂ VIAȚĂ click AICI.

  •     •   To read about the importance of the forest: THE FOREST MEANS LIFE click HERE.

  •     •   Pentru a citi despre STEJAR ȘI FRASIN (Quercus robur și Fraxinus excelsior) click AICI.

  •     •   To read about QUERCUS ROBOR AND FRAXINUS EXCELSIOR click HERE.

  •     •   Pentru a citi despre ANIMALELE ȘI PĂSĂRILE DIN PĂDURE click AICI.

  •     •   To read about ANIMALS AND BIRDS THAT LIVE IN THE FOREST click HERE.

  •     •   Pentru a citi despre ARBORII MORȚI ȘI NEVERTEBRATE click AICI.

  •     •   To read about DEATH TREES AND INVERTEBRATES SPECIES click HERE.

  •     •   Pentru a citi despre STÂRCUL CENUȘIU click AICI.

  •     •   To read about GRAY HERON click AICI.





  •     Reciclarea, în haine de Crăciun!

        Pentru ca în luna decembrie în mod traditional românii își împodobesc casele în asteptarea lui Mos Craciun, Centrul Judetean pentru Protectia Naturii ,Turism si Dezvoltare Rurala Durabila Dolj a organizat o activitate educativă cu elevii de clasa I ai Scolii Gimnaziale ”Mircea Eliade” din Craiova.

        Elevii clasei I au pregatit elemente decorative de Craciun, realizate din materiale reciclabile, care au fost preluate de reprezentantii Centrului Judetean pentru Protectia Naturii, Turism si Dezvoltare Rurala Durabila Dolj și vor fi folosite la impodobirea bradului de Crăciun. Prin confecționarea unor elemente decorative cu ocazia Crăciunului, s-a urmărit stimularea creativității și imaginației copiilor pentru a folosi în alt scop anumite tipuri de materiale, considerate deșeuri. Nimic nu poate fi mai plăcut decât să înnobilezi sărbătoarea de Crăciun, cu decoraţiuni handmade, simple, dar de efect, știind în același timp că îți aduci contribuția la conservarea naturii.

        Și pentru că prin toate activitațile pe care le întreprinde Centrul Județean pentru Protecția Naturii, Turism și Dezvoltare Rurală Durabilă Dolj încurajează oamenii să protejeze natura, prin activitatea de azi am îndemnat copiii să il astepte pe Mos Craciun langa un un brad artificial pe care il pot reutiliza ani la rand. Brazii sunt facuti sa ramână în pădure! Pentru efortul depus copiii au primit blocuri de desen imprimate pe coperta cu sigla Coridorul Jiului si mesajul ”Călătoreste, admiră, povesteste si protejeaza natura”. De asemenea, au primit un pliant cu informatii accesibile despre institutie si cateva specii protejate. În cadrul acțiunii copiii au colorat o pagina din blocul de desen, care a fost expusă la avizierul CJPNTDRD Dolj.





        Panouri de informare și conștientizare

        CENTRUL JUDEŢEAN PENTRU PROTECŢIA NATURII, TURISM ŞI DEZVOLTARE RURALĂ DURABILĂ DOLJ (CJPNTDRD Dolj), administrator al ariilor protejate de interes comunitar ROSCI0045 Coridorul Jiului, ROSPA0023 Confluenţa Jiu Dunăre şi ROSPA0010 Bistreţ împreună cu rezervaţiile naturale 2.391 Locul Fosilifer Drănic şi IV.33 Pădurea Zăval, va anunta ca au fost instalate un număr de 5 panouri de informare și conștientizare privind existența ariei naturale protejate pe raza UAT Ostroveni, Bistreț, Breasta, Bucovăț, Țuglui.

        Panourile sunt amplasate în zone cu o bună vizibilitate și vă invităm, dacă ajungeți în apropierea localităților Ostroveni, Bistreț, Breasta, Bucovăț sau Țuglui, să zăboviți, să vă bucurați de natură și să descoperiți informațiile valoroase expuse pe aceste panouri: harta rețelei ariilor naturale protejate din zonă, fotografii pentru o ușoară identificare a fiecărui habitat, speciile protejate și foarte important!!!!! Regulile ce trebuie respectate pentru conservarea ariei protejate Coridorul Jiului!!!!

        Călătorește, admiră, povestește și protejează natura!





        Copiii invata prin joaca despre speciile de pasari protejate

        Elevii Școlii Gimnaziale ” Gheorghe Țițeica” din Craiova învăța prin joacă despre importanța protejării naturii și despre existența ariilor naturale protejate, constituite pentru a conserva anumite specii de plante și animale pe cale de dispariție sau de o importanță științifică deosebită.

        Nimic nu se compară cu un joc în aer liber! Și cu atât mai valoroasă este joaca atunci când și învățăm ceva! Asta au experimentat micii artiști ai clasei pregătitoare D ieri, 23.06.2021, prin realizarea unor desene pe asfalt în curtea școlii.

        Învățarea a continuat tot prin joacă și azi, la întâlnirea pe ZOOM. Pentru a marca importanța evenimentului ,,Ziua Internațională a Dunării”, sărbătorită la nivel international, elevii au descoperit o parte din speciile protejate de păsări pe care le regăsim atât la Bistreț, cât și la Confluența Jiu-Dunăre. Specialiștii CJPNTDRD Dolj au prezentat ecosistemele acvatice din ariile de protecție specială avifaunistică: ROSPA0010 Bistreț și ROSPA0023 Confluența Jiu-Dunăre.

        Elevii au vizionat filmul cu ariile protejate și au realizat desene cu păsările sălbatice pe care doar ce le-au descoperit.

        Copiii au învățat despre speciile de păsări dependente de zone umede și au reținut elemente specifice pentru recunoașterea acestora și au înțeles importanța conservării acestora, dar și a mediului în care trăiesc.

        Acțiunea a avut drept scop dezvoltarea interesului pentru natura, dorința de a o proteja pentru conservarea speciilor pe cale de dispariție.





        JIUL MAI CURAT!

       Participă alături de noi la acțiunea de ecologizare din 17 aprilie 2021 în Comuna Bucovăț. Curățăm malul Jiului, parte a habitatului protejat de plop și salcie: Habitatul 92A0 Paduri galerii/zavoaie cu Salix alba și Populus alba. Partenerii nostri de nadejde în conservarea habitatelor sunteti chiar voi !!!





        Săptămâna pădurii la bibliotecă 22-26 martie 2021

       Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, în colaborare cu Centrul Județean pentru Protecția Naturii, Turism și Dezvoltare Rurală Durabilă (C.J.P.N.T.D.R.D.) Dolj, a găzduit luni, 22 martie 2021, o sesiune de educație ecologică, dedicată „Săptămânii Pădurii la Bibliotecă”.

       Acțiunea s-a desfășurat online, pe platforma digitală Zoom, în contextul marcării Zilei Mondiale a Pădurilor (21 martie) și a Zilei Mondiale a Apei (22 martie).

       La eveniment au participat: Emilia Florea, director al C.J.P.N.T.D.R.D. Dolj, Alina Niculescu, consilier al aceleiași instituții, Daniela Liana Dudău, reprezentant al Administrației Bazinale de Apă Jiu, și Paul Ionescu, reprezentant al Ocolului Silvic Craiova, precum și elevi de clasa a IX-a de la Colegiul Național „Carol I” din Craiova, sub îndrumarea profesoarei Lidia Năstasie.





        Săptămâna pădurii la bibliotecă 22-26 martie 2021

       Pentru că acțiunile de educație ecologică sunt cruciale pentru formarea unor comportamente adecvate față de natură, CENTRUL JUDEŢEAN PENTRU PROTECŢIA NATURII, TURISM ŞI DEZVOLTARE RURALĂ DURABILĂ DOLJ(CJPNTDRD Dolj), în colaborare cu Biblioteca Județeană ”Alexandru și Aristia Aman” marchează LUNA PĂDURII (15 martie - 15 aprilie), prin organizarea unei expoziții de fotografie.

       Acțiunea denumită ˝Săptămâna pădurii la bibliotecă˝ va avea loc în perioada 22 – 26 martie 2021 și constă în expunerea de fotografii relevante cu zonele împădurite ale Doljului, păduri care fac parte din ariile naturale protejate, pentru care au fost stabilite măsuri specifice de conservare și protejare.

       Fotografiile pot fi admirate în curtea Bibliotecii Județene Alexandru și Aristia Aman din Craiova, str. Mihail Kogălniceanu, nr.9, jud.Dolj.

       Deschiderea expoziției va fi online, la data de 22 martie, cu participarea elevilor de la Colegiul Carol I. În cursul săptămănii vor fi prezentări și discuții online și cu alte colective de elevi de la școlile craiovene.

       Cu acest prilej se urmărește conștientizarea elevilor și a publicului larg că pădurile pot fi vizitate, admirate, observate, explorate, cu respectarea unor reguli.

        De reținut !!!






       Centrul Județean pentru Protecția Naturii, Turism și Dezvoltare Rurală Durabilă a concretizat munca din teren cu cercetarea propriu-zisă, prin sintetizarea informațiilor despre comorile naturale ce se regasesc pe teritoriile ariilor protejate. Aceste informații se regăsesc în broșura ”Habitatele și speciile protejate din siturile Natura 2000: Coridorul Jiului – ROSCI0045, Confluența Jiu-Dunăre – ROSPA0023 și Bistreț - ROSPA0010”, disponibilă publicului larg la sediul centrului din Craiova, str.Jiețului, nr.19, jud.Dolj.

       În această broșură sunt prezentate speciile de floră și faună sălbatice identificate pe teritoriile ariilor protejate, cuprinzând informații accesibile tuturor celor interesați. Pentru fiecare specie de interes comunitar este prezentata o descriere generală a acesteia, a mediului său natural, biologia speciei, precum și starea de conservare.

       Pentru a vă bucura de frumusețea peisajelor și pentru a admira speciile prezentate, vă invităm să vizitați locatiile pe care le identificati pe baza hartilor din brosura.





       In cadrul Forumului Carierei organizat de Universitatea din Craiova, am participat la atelierul Facultatii de Horticultura, prilej cu care am prezentat studentilor multiplele oportunitati de cariera intr-un domeniu orientat catre asigurarea unui mediu sanatos si durabil pentru generatiile viitoare.

       Temele atelierului au fost :”Avifauna Luncii Dunarii” si „Biodiversitatea incotro?”



       După o oră de educație ecologică în care elevii clasei a II a B, de la Școala Gimnazială nr. 24 :"Sf. Gheorghe" Craiova au învățat despre cum trebuie să protejeze animalele, în special păsările, aceștia, cu multa imaginație și creativitate au realizat colaje cu elementele despre care tocmai au învățat.

       Cadru didactic îndrumător: Luiza Tomescu.



       Centrul Județean Pentru Protecția Naturii, Turism și Dezvoltare Rurală Durabilă Dolj a organizat in data de 04.10.2019 o acțiune de educație ecologică la grădinița Nr.21 „Tudor Vladimirescu” din Craiova, pentru a marca importanța "Zilei Mondiale a Animalelor". În cadrul întâlnirii cu prichindeii grădiniței au fost prezentate specii protejate de mamifere din aria naturală protejată Coridorul Jiului - ROSCI0045, modalități de recunoaștere și identificare a acestora, precum și modalități de protejare a lor și a habitatelor în care trăiesc. La finalul acțiunii s-a organizat un concurs de desene cu mamiferele prezentate.



       Astazi, 27.06.2019, ne aflam cu o grupa de studenti ai Universitatii din Craiova- Facultatea de Horticultura in Padurea Zaval, pentru o lectie in natura referitoare la importanta protejarii biodiversitatii …



       Lectia de azi cu studentii continua la una din activitatile avizate care se desfasoara in perimetrul ROSPA 0023 Confluenta Jiu-Dunare, explicand aici ca ariile protejate trebuie sa se constituie in zone model pentru o convietuire armonioasa a omului cu natura.





       Astazi 14 iunie 2019, in holul Facultatii de Agronomie din Craiova, suntem prezenti pentru a promova valorile naturale ale judetului Dolj.

       Evenimentul este organizat in cadrul proiectului ,, Reteaua pentru utilizarea durabila a patrimoniului si resurselor naturale in regiunea transfrontaliera, si participam alaturi de alte organizatii ( ONG-uri, autoritati locale, firme de turism) din regiunea Oltenia dar si din districtele Montana, Vidin, Vrata, Pleven din Bulgaria.



        Astazi am primit la sediul nostru o delegatie compusa din experti olandezi si reprezentanti ai Administratiei Nationale Apele Romane si Administratiei Bazinale de Apa Jiu, care deruleaza in parteneriat proiectul „Integrated water resources management stakeholders involvement: case study drought handling” finantat prin programul Blue Deal.

        Scopul acestui proiect este de a diminua efectele secetei in zone afectate din campia Olteniei, prin implicarea factorilor interesati.

        Astfel, am avut prilejul de a explica pe larg preocuparile si eforturile institutiei noastre in managementul ariilor protejate si a protejarii biodiversitatii in regiune.





       În săptămâna "Școala altfel" învățăm despre specii de amfibieni, reptile și mamifere din aria naturală protejată Coridorul Jiului

        Centrul Județean Pentru Protecția Naturii, Turism și Dezvoltare Rurală Durabilă Dolj, a organizat azi 17.04.2019, împreună cu Școala Nicolae Romanescu din Craiova o acțiune de conștientizare și informare a elevilor din clasele a III-a si a IV-a.

       În cadrul acțiunii au fost prezentate specii protejate de amfibieni, reptile și mamifere din aria naturală protejată Coridorul Jiului - ROSCI0045.





        “Integrarea copiilor de etnie romă prin educație și cultură “

        Chiar dacă obiectivul din comuna Rast nu este amenajat într-un centru modern pentru informare, conștientizare si educație ecologica, așa cum ne dorim, a reprezentat astăzi cel mai potrivit loc potrivit pentru desfășurarea de activități împreună cu Școala Gimnaziala Rast.

       “Integrarea copiilor de etnie romă prin educație si cultura “- deviza sub care au fost prezentate mâncăruri tradiționale pregătite in familiile copiilor, obiceiuri și dansuri tradiționale si nu in ultimul rând relația omului cu natura de-a lungul timpului.





        1 APRILIE 2019 - Ziua Internațională a Păsărilor

        Această zi este, anual, marcată în cadrul programului UNESCO “Omul şi bisofera” si se sărbătorește în fiecare an prin acțiuni dedicate ocrotirii păsărilor.

        Cea mai veche sarbatoare din calendarul mediului este, Ziua Internațională a Păsărilor fiind declarata inca din anul 1906 si are la baza Conventia pentru apararea pasarilor care promoveaza importanta lor in ecosistemul planetei.

        Centrul Județean pentru Protecția Naturii, Turism și Dezvoltare Rurală Durabilă Dolj marchează aceasta zi printr-o intalnire cu prichindeii gradinitei Tudor Vladimirescu din Craiova, acestia aflînd despre rolul si importanța păsărilor în viața oamenilor.

        În cadrul întâlnirii, vor fi prezentate specii de păsări protejate din cele doua arii naturale protejate de importanta avifaunistica ROSPA0010 Bistrtet si ROSPA0023 Confluenta Jiu- Dunare aflate in administrare, iar la final se va organiza un concurs de desene cu păsările prezentate.







       2 FEBRUARIE 2019 - ZIUA MONDIALĂ A ZONELOR UMEDE

        În data de 01 Februarie 2019 Centrul Judetean pentru Protectita Naturii, Turism si Dezvoltare Rurala Durabila Dolj a organizat o masă rotundă cu tema: "Zonele umede și schimbările climatice" în scopul conservării și restaurării zonelor umede din județul Dolj și a identificării de noi oportunități în utilizarea sustenabilă a acestora.







       Schimb de experiență

        In perioada 16-18 octombrie 2018, Centrul Judetean pentru Protectita Naturii, Turism si Dezvoltare Rurala Durabila Dolj a desfasurat impreuna cu Administratia Parcului Natural „Portile de Fier” o activitate, care a avut drept scop schimbul de experiență in ceea priveste organizarea si realizarea actiunilor in teren. Concret, 2 rangeri din cadrul institutiei noastre s-au deplasat la administratia Parcului Natural „Portile de Fier” si impreuna cu omologii lor au participat la actiuni specifice in teren si schimburi de opinii , temele fiind :

  •     •   protecţia şi conservarea diversităţii biologice, etnofolclorice, culturale şi a elementelor de peisaj;
  •     •   dezvoltarea unor relaţii armonioase între natură si societate, prin promovarea folosinţelor tradiţionale ale terenurilor şi resurselor teritoriale fară impact asupra mediului;
  •     •   promovarea activităţilor turistice si de recreere;
  •     •   incurajarea activităţilor educaţionale şi de conştientizare;promovarea cercetării ştiinţifice şi a monitorizării stării mediului;


  •     Parcul Natural “Portile de Fier” se întinde pe o suprafață de aproximativ 115.665,8 ha, fiind unul dintre cele mai mari parcuri naturale din România (locul 2), având în componența sa 18 rezervații. Principala formă de relief sunt munții, în componența sa intrând prelungirile sudice ale Munților Banatului (Munții Locvei și Munții Almăjului), Munții Mehedinți și o parte din Podișul Mehedinți www.pnportiledefier.ro





       Situl de importanta comunitara "Coridorul Jiului" este deosebit de important si prin faptul ca include habitate naturale ce gazduiesc specii de plante si animale salbatice periclitate, vulnerabile, endemice si rare, specii de plante si animale salbatice aflate sub regim special de protectie, precum si specii cu o valoare stiintifica si ecologica deosebita.

       Toate aceste elemente pentru care "Coridorul Jiului" a fost declarat sit de importanta comunitara (SCI) vor fi cercetate si evaluate in procesul de realizare a proiectului PLAN DE MANAGEMENT INTEGRAT, INFORMARE SI CONSTIENTIZARE PENTRU ARIILE ROSCI0045, ROSPA0023, ROSPA0010, IV.33 SI 2391, aflat in derulare si finantat prin Programul Operational Sectorial "Mediu", Axa Prioritara 4 - Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protectia naturii - Domeniu major de interventie - Dezvoltarea infrastructurii si a planurilor de management pentru protejarea biodiversitatii si retelei Natura 2000.

       Obiectivele proiectului

    Obiectivul general: Protectia si imbunatatirea biodiversitatii si a patrimoniului natural prin asigurarea unui management eficient al ariilor naturale protejate Coridorul Jiului, Confluenta Jiu-Dunare, Bistret, Locul Fosilifer Dranic si Padurea Zaval.

    Obiectiv specific 1: Conservarea diversitatii biologice, a speciilor de flora si fauna salbatica si a habitatelor naturale de interes national si comunitar din ariile naturale protejate Coridorul Jiului, Confluenta Jiu-Dunare, Bistret, Locul Fosilifer Dranic si Padurea Zaval precum si al retelei Natura 2000, prin elaborarea Planului de Management Integrat.

    Obiectiv specific 2: Informarea si cresterea gradului de constientizare a publicului pentru asigurarea conservarii favorabile a speciilor si habitatelor din arile naturale protejate Coridorul Jiului, Confluenta Jiu-Dunare, Bistret, Locul Fosilifer Dranic si Padurea Zaval.

    Obiectiv specific 3: Cresterea capacitatii institutionale de gestionare a ariilor naturale protejate Coridorul Jiului, Confluenta Jiu-Dunare, Bistret, Locul Fosilifer Dranic si Padurea Zaval.

       Activitatile proiectului

    1. Elaborarea planului de management integrat al ariilor naturale protejate Coridorul Jiului, Confluenta Jiu-Dunare, Bistret, Locul Fosilifer Dranic si Padurea Zaval


    2. Consultarea, constientizarea si informarea publicului cu privire la importanta conservarii biodiversitatii in ariile naturale protejate Coridorul Jiului, Confluenta Jiu-Dunare, Bistret, Locul Fosilifer Dranic si Padurea Zaval


    3. Instruire si crestere a capacitatii institutionale de administrare a ariilor naturale protejate in vederea aplicarii unui management integrat eficient


    4. Activitatea de management al proiectului (MP) - organizarea si functionarea Unitatii de Implementare a Proiectului


    5. Activitatea de audit independent





       Politica de confidențialitate